Oorlog in Nijmegen
bronnenonderzoek vervolgingen

uitsluiting

Voor Joden verboden

Tijdens de Duitse bezetting hingen ze ook in Nijmegen: de borden ‘Voor Joden verboden’, waarmee Joodse inwoners geweerd werden uit de openbare ruimte, uit parken, cafés, restaurants, hotels, pensions, bioscopen, schouwburgen, sportvelden, zwembaden, badhuizen, en wat al niet. In Nijmegen moeten er behoorlijk veel te zien zijn geweest, in ieder geval meer dan honderd. Des te vreemder is het dat er geen enkele foto van deze borden in Nijmegen bewaard lijkt te zijn gebleven.

 

Lees meer

 

 

 

Bronmateriaal uitsluiting

  • Jakob Cohen ontslagen bij De Vereeniging

    Jakob (of Jacob) Cohen werkte als kelner bij Concertgebouw De Vereeniging. Hij was een van de werknemers die, indirect, volgens de regels van de verordening van 30 september 1940, in dienst was van de gemeente, en daardoor werd ontslagen.

  • Poesiealbum Joods Lyceum Arnhem

    In het Gelders Archief in Arnhem troffen we een poesiealbum aan, met daarnaast ook een lijst met namen van leerlingen die toen op het Joods Lyceum zaten, onder wie ook leerlingen uit Nijmegen.

  • Klacht Mendes da Costa

    Mendes da Costa protesteert tegen het feit dat Joden de lunchroom op de Grote Markt 37 van de Joodse eigenaar Levitus niet mogen bezoeken.

  • Joodse kinderen

    Een overzicht van de gemeente Nijmegen over leerplichtige Joodse kinderen.

  • Ontslag Joden bij gemeente en instellingen

    Dit dossier bevat correspondentie over de ‘Ariërverklaringen’ die moesten worden ondertekend door medewerkers van de gemeente, de politie en van door de gemeente gesubsidieerde instellingen.

  • Joden en bloeddonoren

    De bloedtransfusiedienst moest de namenlijst van donoren 'zuiveren'.

  • Brief leerplicht

    Een kopie uit RAN 579_329, de bekendmaking aan de ouders van leerplichtige leerlingen dat Joodse kinderen niet meer welkom zijn op school.